Går du i tankarna att köpa bostad?

Jämför bostadslån för den mest fördelaktiga boräntan

Jämför bolån och hitta lägsta boräntan

 

Att köpa en bostad är ett stort och viktigt beslut som många gör åtminstone en gång i livet. För de allra flesta innebär detta att ta ett lån för att på så vis kunna finansiera köpet. Det finns en mängd olika bolån att välja bland, och det kan vara förvirrande att förstå alla siffor, räntesatser och villkor som erbjuds. Därför är det bra att fördjupa sig och jämföra alternativen som finns. På så sätt kan du ganska snabbt hitta det alternativ som ger dig absolut bäst boränta.

 

Vad innebär ränta?

 

Anledningen till att räntan är så viktig vid val av bolån är att denna styr hur mycket du betalar i slutändan, och hur kännbart ditt lån blir i plånboken varje månad. Ränta kan vara fast eller rörlig, eller en kombination av de två, och när du jämför olika lån gäller det att titta på alla faktorer som påverkar räntan.

Den nominella räntan är själva summan av procentsatsen på lånet medan den effektiva räntan även tar alla andra kostnader med i beräkningen, exempelvis faktureringsavgift och uppläggningsavgift, vilket är kostnaden för det administrativa arbetet. Ju mer förståelse du har för vad olika räntor innebär och vad som påverkar dem, desto bättre kommer ditt val av bostadslån och ränta bli.

Jämför bolån och få den bästa boräntan

Var realistisk och ta inte onödiga risker

 

När du söker efter lån finns det flera saker du bör tänka på. Först och främst bör du titta på din finansiella situation och ha en realistisk idé av vad för typ av bostad du kan köpa. Enligt svensk lag måste du betala en del av kostnaden själv, du kan alltså inte låna hela summan som krävs, och denna lag är till för att skydda både banker och låntagare. Varken du eller banken tjänar nämligen på ett orealistiskt lån som du inte kommer klara av att betala. Och oavsett hur lockande en dyr och exklusiv bostad kan verka så kommer det knappats vara roligt att bo i den om det är alltför tungt ekonomiskt att betala för den varje månad. Så ett första steg vid val av lån är att vara försiktig, störst är inte alltid bäst när det kommer till låntagande!

Granska och jämför

 

När du tittar på olika bolån gäller det att läsa det finstilta noggrant och även prata med olika banker. Men glöm inte att också själv granska de olika alternativ bankerna ger dig. Det mesta kan nämligen låta bra på papper, men siffror ljuger inte och är du bara tillräckligt påläst om boräntor kan du själv jämföra olika bostadslån och finna det som är bäst för just dig. Du kan ha stor hjälp av nätet vid dessa jämförelser, där du nämligen snabbt kan få översikt över vilka de lägsta boräntorna är för den summa du vill låna.